Microsoft lanceert Clarity als nieuwe gratis gebruikers-gedrag analyse tool

Microsoft heeft eind oktober 2020 Clarity gelanceerd. Clarity is een gratis gebruikersgedrag analyse tool die claimt volledig privacyvriendelijk te zijn en niet uw website vertraagt.

Clarity is de tool waarmee Microsoft nadrukkelijk zich wil gaan bemoeien met de online analytics markt. Microsoft heeft ervoor gekozen om zich te richten op de analyse van het gebruikersgedrag denk aan heatmaps en sessie recording. Het gaat dus niet de strijd aan met Google Analytics, nee het tegenovergestelde is waar het biedt zelfs een integratie met Google Analytics aan. Clarity focust zich meer op engagement statistieken zoals klikken, scrollen, website performance en debugging informatie.

Het moet dus meer gezien worden als een concurrent van Hotjar en andere gedragsanalyse tools. Onze eerste indruk? Hotjar moet zich zorgen gaan maken.

Intuïtief, AVG-proof en geen slomere website

Bij de introductie van Clarity heeft Microsoft bewust de keuze gemaakt voor minder is meer. Niet alleen kan de Expert er mee uit de voeten, ook mensen die minder ervaring hebben met gedragsanalyse tools zouden hiermee direct aan de slag kunnen. Weliswaar zijn er niet heel veel verschillende rapporten beschikbaar maar wel de juiste.

Daarnaast voldoet het volgens Microsoft geheel aan de AVG, dus kan iedereen met een website meteen aan de slag. De integratie code kan makkelijk geplaatst worden via een WordPress pluging of via Google Tag Manager bijvoorbeeld. Daarnaast heeft Clarity ook een minimale impact op de laadsnelheid van pagina’s.

De rapporten in Clarity

Microsoft zich nadrukkelijk gericht op alle elke gebruiker. De rapporten zijn ingedeeld aan de hand van drie overkoepelende categorieën: Dashboard, Recordings en Heatmaps.

Dashboard

In het dashboard zijn algemene statistieken opgenomen zoals het aantal sessies, gebruikers en pagina’s per sessie. Dit zijn statistieken die bekend zijn vanuit Google Analytics. De rest van de statistieken zijn unieker en staan hieronder op een rijtje.

  • Dead clicks: Dit geeft het percentage sessies mee waarin geklikt is op een niet klikbaar element. Handig om te analyseren welke elementen klikbaar zouden moeten zijn.
  • Rage clicks: Het percentage sessies waarin snel veelvuldig geklikt is in een specifiek gebied. Dit toont duidelijk wanneer een bezoeker frustratie heeft ervaren.
  • Excessive scrolling: Percentage sessies waarin er meer gescrold wordt door een pagina dan verwacht.
  • Quickbacks: percentage sessies waarin er snel is terug geklikt naar de vorige pagina.

Bij al deze statistieken is er direct onder de statistiek een button om de recordings oftewel video’s van de gebruikers te zien. Deze video’s tonen dus waar een bezoeker gefrustreerd was of mogelijk een niet klikbaar element tegenkwam.

Verder zijn er nog algemenere statistieken beschikbaar in het dashboard.

  • Populaire pages: meest populaire pagina’s
  • Referrers: vanuit welke bron komen bezoekers op de website
  • Countries: vanuit welk land komen bezoekers op de website
  • Browsers
  • Devices: welk apparaat gebruiken bezoekers
  • Operating system: welk besturingssysteem gebruiken de bezoekers.

Bij deze algemene statistieken is het niet alleen mogelijk om de video’s van bezoekers terug te kijken zoals bij de al eerder genoemde statistieken, maar ook een heatmap, allemaal meteen voor die specifieke pagina of groep gebruikers.

Samenvattend: Het dashboard biedt precies de benodigde statistieken voor diepere analyse. Het gebruiksvriendelijke karakter en de inrichting van meteen recordings of heatmap bekijken van een bepaalde groep gebruikers of pagina maakt het gemakkelijk in gebruik en intuïtief.

Recordings

Hier kunnen specifieke video’s of recordings gekeken worden van bezoekers. Cruciaal is het instellen van filters, zodat gerichter video’s bekeken kunnen worden. Hier kunnen handmatig de filters aangeklikt worden zoals te zien in het dashboard. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld vaste klanten met meer dan 2 sessies te bekijken of bezoekers die langer dan 2 minuten op de website zijn geweest.

Heatmaps

Heatmaps geven precies weer waar precies op is geklikt op een pagina en hoe vaak. Dit wordt visueel afgebeeld op een anonieme versie van de website zelf, wat het goed interpreteerbaar maakt. Hier kan bijvoorbeeld precies gezien worden of er bijvoorbeeld vaker bezoekers klikken op dat ene niet klikbare element dat u tegenkwam in een recording. Het is sinds 14 januari 2021 ook mogelijk om in de heatmaps scroll gedrag te zien.

Wil jij ook Microsoft Clarity op je website integreren, stuur ons gerust een e-mail en we helpen je graag verder.

Reageer:

Blijf op de hoogte van onze blogs

Maximaal 1 e-mail per week op donderdag om 8.30 en enkel als er nieuwe blog berichten zijn.

SSD vs Hdd Hosting

Wij zetten de turbo voor je in: wij bieden je hosting met 100 procent SSD-power in datacenterkwaliteit.

Laat je overtuigen door onze meetresultaten: we hebben identieke WordPress-installaties met talrijke plug-ins en op een klassieke server met HDD en op SSD-harde schijven opgezet. We hebben de respectievelijke gemiddelde waarden bepaald uit verschillende metingen: De laadtijden van de websites waren gemiddeld 42 procent sneller op de krachtige SSD-systemen dan op de klassieke HDD-systemen. 

In tegenstelling tot onze concurrenten, die databases meestal alleen op “desktop” SSD’s opslaan of nog volledig vertrouwen op klassieke harde schijven, bewaren wij je volledige webdata (webruimte) inclusief de databases op SSD harde schijven in datacenterkwaliteit. Onze premium SSD’s op basis van de nieuwste servertechnologie zijn speciaal ontworpen voor professioneel gebruik in datacenters en zijn niet alleen snel, maar ook bijzonder betrouwbaar.

SSD-hosting is met name geschikt voor high-performance applicaties. De toename in snelheid is duidelijk merkbaar op websites met een hoog bezoekersaantal, aangezien er beduidend meer acties per seconde mogelijk zijn. SSD-harde schijven zijn ook zeer energiezuinig en onderstrepen daarmee de groene filosofie van Kyzoe.be.